7+8+1+2=4

In 2012 startten we met Tiener College. Een innovatief onderwijsprogramma voor 10-14 jaar. Intussen is er ook Junior College, voor de leeftijdsgroep van 4-10 jaar. Samen bieden ze een doorlopende leerlijn 4-14 jaar. Leerlingen werken met een persoonlijk leerplan.

Leerlingen die aan het programma Tiener College beginnen, zijn al goed gewend om te leren met een persoonlijk leerplan. Om die reden willen we binnen deze vier jaren werken met een vierjarig leerplan. Uitgaan van een big picture. Naar welke vervolgschool wil je? Welke talenten wil je ontwikkelen? Wat is daarvoor nodig? Wat kan jou helpen? Wie kan jou helpen? Wat kun jij leveren? Wanneer gaan je waaraan werken? Samen met de leerling en zijn/haar ouders maken we een leerplan 7812. Ook leerlingen die later instromen, zonder Junior College, willen we deze kans bieden.

Binnen hun leerplan 7812 doen leerlingen groep 7-8 en klas 1-2. Het is hierbij mogelijk in groep 7-8 al te beginnen met (delen) van vo-vakken. Op die manier bieden de leekrachten groep 7-8 i.s.m. vakdocenten vo iedere leerling de optimale uitdaging. In klas 1-2 stellen we zo hoog mogelijke doelen. Leerlingen kunnen altijd een of meer vakgebieden op een hoger niveau dan hun overige programmavolgen. Bijvoorbeeld een vmbo tl-programma met vwo wiskunde en Engels. Ook bestaat de mogelijkheid niet verplichte vakken (bijvoorbeeld een basisprogramma Frans binnen vmbo bk) en verrijkte en verdiepende programma´s (filosofie, kunst, talen etc.) te volgen. Veel activiteiten zijn projectmatig. Leerlingen werken met concrete doelen en laten met bewijzen zien dat ze doelen hebben behaald. De bewijzen bestaan uit bijvoorbeeld presentaties, filmmateriaal en verslagen. Deze materialen verzamelen de leerlingen in een portfolio waarmee ze zich aan het begin van de bovenbouw kunnen presenteren. Het portfolio helpt de leerlingen ook om de vakken te kiezen waarin ze examen willen doen. Gedurende vier jaren voegen leerlingen bewijzen aan het portfolio toe en verwijderen ze bewijzen die mettertijd minder relevant blijken. Doel is dat de leerlingen aan het begin van de bovenbouw een nieuwe, concretere big picture kunnen formuleren. Dit is wat ik wil bereiken. Wie helpt mij daarbij?

Komend schooljaar starten we met 30 leerlingen met een leerplan 7812. 4 jaar tijd om je optimaal te ontwikkelen.

 

Over de blogger

John Doe

Pieter Snel

Tiener College | VO

Plaats een reactie

Andere blogposts