EscapeRoom

2020… hoe ziet het werk van een Dienstverlener in de Zorg en Welzijn eruit?

Onze leerlingen moeten voorbereid worden op een wereld waarvan we nog niet weten hoe deze eruit ziet. De zorg verandert razendsnel. Leren leren en probleemoplossend vermogen zijn 21ste eeuwse vaardigheden die het belangrijkst worden. Hoe kunnen we onze studenten dit leren? Hoe kunnen we dit op een efficiënte manier doen, zodat het docenten zo weinig mogelijk inspanning kost?

2018
Het gebouw van Rijn IJssel Zorg en Welzijn aan de Kronenburgsingel heeft een escaperoom. In deze ruimte helpen de leerlingen een hulpbehoevende cliënt. Ze doen dit op een vriendelijke manier. Ze reinigen de ruimte professioneel. Tevens helpen ze bij het opstarten of repareren van een apparaat (smart tv, magnetron of stofzuiger), hiervoor mogen ze gebruik maken een smartphone of tablet. Ook laat de student op 3 manieren zien zuinig om te springen met materialen, middelen en energie, door het scheiden van afval en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
In een andere escaperoom moeten studenten aan de slag met een casus van een cliënt. Ze laten zien welke kennis ze hebben omtrent het menselijke lichaam. Ze weten hoe ze een BMI kunnen berekenen en gaan met draaischijven achterhalen hoe de cliënt uit de casus het beste behandeld kan worden. Ook gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen in hun theorieboek en moeten ze gebruik maken van internet om te achterhalen hoe ze de cliënt het beste kunnen helpen met zijn/haar ziektebeeld.

Als alle onderdelen goed zijn uitgevoerd dan krijgt de student een code om te ontsnappen uit de ruimte. De student heeft dan een voldoende gehaald voor de leereenheid en hoeft de lessen niet te volgen. De leerling die dit nog niet naar tevredenheid heeft gedaan volgt de lessen die aangeboden worden.
Na afloop van de gevolgde lessen krijgt de student nog een keer de kans om de escaperoom te betreden.

Doen we op deze manier een appèl op het leren leren en probleemoplossend vermogen? Wat mij betreft zeker!

Over de blogger

John Doe

Karlijn Lentjes

Rijn IJssel | MBO
Als jonge docent sta ik voor vernieuwing van het onderwijs waarbij ik graag gebruik maak van hedendaagse ontwikkelingen die studenten verder brengen in hun toekomst.

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Hoi Karlijn,

    Graag zou ik ook gebruik willen maken van jouw escaperoom. Is dat mogelijk?

    IK hoor het graag!

    Thea Bootsma

Andere blogposts