Ik ontwikkel… Kanban op school

Ik ben Wina Veldkamp, leerkracht van groep 8b op de Amalia-Astroschool. In november 2016 heb ik te horen gekregen dat mijn LOF-aanvraag werd toegewezen. Daarom ben ik vanaf januari 2017 actief bezig met het ontwikkelen van Kanban op School.

Ik ontwikkel... Kanban op schoolDe inspiratie hiervoor heb ik eigenlijk in het bedrijfsleven opgedaan. Daar zie je steeds meer zelfsturende teams werken met Kanban*. Ik wil dit vertalen naar de onderwijspraktijk. Door het visueel maken van het werkproces d.m.v. het Kanbanbord, kan voor iedereen concreet gemaakt worden hoe het werk verloopt en wat de status is. Met dit inzicht wordt het mogelijk om gezamenlijk over mogelijke veranderingen binnen het werkproces te praten. Dit geeft meer eigenaarschap bij de leerlingen, een betere focus op wat ze aan het doen zijn en het ontwikkelt de samenwerkingsvaardigheden.

Met de subsidie die ik van het LOF heb ontvangen, ben ik aan het onderzoeken op welke manieren Kanban is toe te passen in het basisonderwijs. Ik doe dit samen met mijn duo, leerlingen, ouders en collega’s. Al met al ben ik gemiddeld 2 uur per week bezig met mijn LOF-project en worden steeds meer mensen enthousiast. Mijn leerlingen zien echt de meerwaarde en ook leerlingen uit de andere groepen zijn positief over het overzicht en flow dat het werken met Kanban geeft. Ik krijg veel positieve reacties, ook vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor konden we o.a. gratis coaching krijgen, een Kanbantraining (tegen kostprijs) volgen en divers gratis Kanbanmateriaal ontvangen.

Ik zou het fantastisch vinden als er meer leerkrachten en scholen Kanban gaan toepassen en de meerwaarde kunnen ervaren! Er zijn al mensen gekomen die vragen of ik workshops wil geven. Dat lijkt me erg leuk, maar ik moet deze eerst gaan ontwikkelen. Dan kan ik weer een stapje verder zetten in mijn eigen ontwikkelingsproces.

*Kanban is een Japanse term en betekent zoiets als ‘groot visueel bord’ of ‘kijken naar het bord’. Het is een systeem om visueel te maken hoe het werk verloopt en wat de status is.

Ook een goed idee? Meld jouw initiatief aan!

 

Over de blogger

John Doe

Wina Veldkamp - van Wijk

Amalia Astroschool voor Christelijk Basisonderwijs | PO

Plaats een reactie

Andere blogposts