LOF aanvraag 2020-2021

* LET OP: De reactietermijn voor het indienen van een LOF-aanvraag is inmiddels verstreken *

Heb jij een idee voor een innovatie om het onderwijs te verbeteren? Wil jij werken aan je eigen ontwikkeling en krachtig leraarschap? Leraren uit mbo, vo, po en so kunnen in 2020 weer een LOF-aanvraag doen om in aanmerking te komen voor subsidie, begeleiding en een netwerk van andere LOF-leraren. LOF geeft je de kans om zelf het onderwijs te maken.

Let op:

 • Een leraar/docent die al eerder een LOF- of MBO Onderwijspioniers subsidie heeft ontvangen, kan geen aanvraag meer indienen.
 • Subsidiebedragen variëren van minimaal €4.000 tot maximaal €30.000; hierbij mag maximaal 20% gebruikt worden voor materiële zaken, tot een maximum bedrag van €5.000.
 • Elke leraar kan een aanvraag indienen, maar per po en vo school (brinnummer) wordt maar één aanvraag gehonoreerd. Dit gebeurt op basis van inhoudelijke beoordeling en tijdstip van binnenkomst aanvraag. In het MBO kunnen per instelling wel meerdere aanvragen worden gehonoreerd.
 • Voor alle aanvragen geldt dat de datum en het tijdstip van binnenkomst van groot belang is. Hoe eerder de aanvraag binnen is, hoe meer kans, na goedkeuring door de jury, op toekenning van subsidie.

Indienen van je LOF-aanvraag

Je kunt jouw LOF-aanvraag via DUS-I indienen. De aanvraagtermijn loopt tot en met 27 mei 2020. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld, waarbij alleen correct ingevulde aanvraagformulieren in behandeling worden genomen.

Looptijd

Het LOF-project waarvoor je je aanvraag indient mag een jaar duren (voorheen was dat twee jaar).

Wat LOF voor jou kan betekenen

Leraren die aan onderwijsinnovatie willen werken kunnen sinds 2016 bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF) terecht of bij het programma MBO Onderwijspioniers. In plaats van via het programma MBO Onderwijspioniers, kan het mbo nu, net zoals het po en vo, via de regeling van  LOF een aanvraag indienen. LOF is een netwerk van, voor en door leraren en biedt subsidie en begeleiding aan initiatieven voor de:

 • Professionalisering van leraren
 • Ontwikkeling van het onderwijs
 • Versterking van de beroepsgroep leraren (krachtig leraarschap)

Als deelnemer van LOF maak jij deel uit van een groeiend netwerk van vernieuwende onderwijspioniers.

Hoe werkt het indienen van een aanvraag

Woensdag 13 mei start de aanvraagperiode. De aanvragen verlopen via de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I), de uitvoeringsorganisatie voor subsidies van onder andere het ministerie van OCW.  In het po en vo wordt per school (op basis van het ‘brinnummer’) slechts één aanvraag gehonoreerd. Dit is omdat we leraren van zoveel mogelijk verschillende scholen de kans willen bieden om een project gehonoreerd te krijgen.

Nadat je aanvraag door een jury (bestaande uit leraren) is beoordeeld en goedgekeurd en DUS-I budget toewijst krijg je als deelnemer een jaar lang ondersteuning in de vorm van:

 • Een financiële bijdrage van minimaal € 4000, – en maximaal € 30.000, – zodat jij bijvoorbeeld vervanging kunt regelen om onder schooltijd aan je initiatief te werken.
 • Drie verplichte LOF-labs: bijeenkomsten waar alle LOF-deelnemers samenkomen om van elkaar te leren.
 • Coaching in kleine groepjes door een ervaren coach.
 • Een podium om jouw initiatief met een groter publiek te delen.
 • Een netwerk van gelijkgestemde collega’s.

Tijdens eerdere aanvraagronden ontving het mbo een ander subsidiebedrag. In deze aanvraagronde zijn de bedragen voor mbo, vo en po helemaal gelijk.

Helder idee

Om je te helpen je idee duidelijk en concreet te omschrijven, hebben we een werkboek ontwikkeld. Bekijk het werkboek ‘Word een onderwijspionier in vier stappen’.

Advies van een LOF-leraar

Wil jij een idee en mogelijke aanvraag bespreken met een leraar die ook LOF-coach is? Dat kan, wij brengen je graag met hen in contact. Stuur een mailtje naar LOF@caop.nl.

FAQ’s over LOF-aanvragen

We hebben alle veel gestelde vragen (FAQ’s) over LOF-aanvragen voor je op een rij gezet. Ook hebben we een online ‘Hulp bij aanvraag’ bijeenkomst georganiseerd. Tijdens dit vragenuurtje waren dit de meest gestelde vragen. Mis je informatie? Laat het ons weten.
Bekijk de FAQ’s.

Reglement 2020-2021

In het LOF-reglement vind je de voorwaarden voor deelname. Door het indienen van jouw initiatief ga je akkoord met deze voorwaarden.

De regeling is ook officieel gepubliceerd in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden.

Inspiratie