Submenu

Pioniersgids

Toolbox voor leraren die aan de slag gaan met vernieuwing op school.

LOF biedt ondersteuning aan leraren die een eigen initiatief willen realiseren. De leerervaringen van de deelnemers aan LOF, en voorheen ook Onderwijspioniers, zijn bijeengebracht in deze toolbox. Handig voor leraren die werken aan een LOF-initiatief, maar ook voor alle andere leraren die een eigen initiatief op hun school willen realiseren.

Voor wie is de Pioniersgids?

De Pioniersgids is voor iedere leraar die weleens naar huis gaat met het gevoel: ‘hé, dit zou toch echt beter kunnen op mijn school!’ en het initiatief wil nemen om daar iets aan te veranderen. Misschien wil je iets veranderen aan het curriculum, leerlingen beter leren samenwerken, een nieuw onderwijsconcept introduceren of de sfeer op school veranderen: als leraar weet je als geen ander wat er nodig is om jouw onderwijspraktijk te verbeteren.

Toch is het niet altijd even makkelijk om je ideeën te realiseren. Deze gids is bedoeld om jou te inspireren en te ondersteunen bij het vernieuwen of verbeteren van het onderwijs in jouw praktijk. De gids is ook bedoeld voor leraren die niet deelnemen aan het LOF.

Wat levert de pioniersgids op?

watlevertdepioniersgidsop

Hoe gebruik je de Pioniersgids?

De werkpraktijk is vaak weerbarstig en laat zich niet snel vangen in stappen of modellen. De fasewijzer zorgt ervoor dat jij de volgende stap kunt zetten in het vernieuwingsproces waarin jij je bevindt. Per fase zijn er startpunten en leervragen geformuleerd rond verschillende pioniersfases: de basis leggen, onderzoeken, brainstormen, uitproberen, verbeteren en verduurzamen. Elke pioniersfase kent drie onderdelen: denken, doen en reflecteren. Hierin zijn actie- en reflectieopties verwerkt die je in principe in elke fase op verschillende wijzen kunt inzetten. Zo kun je in deze gids beginnen waar je wilt, en wat past bij jouw situatie en voorkeur.

Check in de fasewijzer in welke pioniersfase jij je nu bevindt. Wat wil je graag onderzoeken en welke actie wil je ondernemen? We raden je aan om de pioniersfase ‘de basis leggen’ sowieso te doorlopen. Zit je vast? Klik dan op het hoofdstuk ‘Beren van de weg’ en leer van andere pioniers hoe zij hun ‘beer’ van de weg hebben gekregen!