PITCH: IT college, meer aandacht voor IT in het onderwijs

De rol van I(C)T in onze maatschappij wordt steeds belangrijker. Er is bijna geen beroep meer te bedenken waarbij IT geen rol speelt en ook bij de invulling van onze vrije tijd speelt IT een steeds grotere rol. Toch is er in het onderwijs in Nederland over het algemeen niet veel aandacht voor IT. Zo wordt op slechts ongeveer de helft van de middelbare scholen het vak informatica aangeboden.

Mijn naam is Joris de Vries, docent Natuurkunde en NLT op CSG Het Noordik in Almelo. Ik ben nu ongeveer 5 jaar werkzaam in het onderwijs en heb daarvoor in het bedrijfsleven gewerkt.

Binnen ons initiatief IT college gaan we op onze school een lesprogramma in de onderbouw ontwikkelen en aanbieden waarbij leerlingen kennis maken met IT en vervolgens zelf met IT aan het werk gaan. Leerlingen kunnen kiezen voor het IT college in hun vrije keuzeruimte. Er is niet alleen aandacht voor de techniek van IT, maar ook voor de betekenis ervan voor de maatschappij. Hoe kunnen social media verkiezingen beïnvloeden? Hoe betrouwbaar is informatie op het internet? Wat betekent het als robots steeds meer werk van ons overnemen? Leerlingen volgen hun lessen niet alleen op school, maar gaan ook op bezoek bij bedrijven en (onderwijs)instellingen voor het volgen van workshops en voor het uitvoeren van opdrachten.

Het IT college projectteam gaat in samenwerking met de Universiteit Twente, andere scholen en het lokale bedrijfsleven een doorlopende leerlijn met bijbehorend lesmateriaal ontwikkelen. Hierbij worden alle vaksecties van de school betrokken zodat een vakoverstijgend programma ontstaat.

Kortom, een mooie uitdaging waarbij veel partijen betrokken zijn. Heb je tips die ons hierbij kunnen helpen, dan hoor ik het graag!

Over de blogger

John Doe

Joris de Vries

Protestants Scholengemeenschap Het Noordik voor Lyceum Havo Mavo Vbo Lwoo | VO
Studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Daarna werkzaam in het bedrijfsleven o.a. bij ING Bank, Aldi Supermarkten en Qredits. In 2014 gestart in het voortgezet onde…

Plaats een reactie

Andere blogposts