verspreiding trialoog in Wit-Rusland

In de maand april ben ik voor een uitwisselingsproject samen met 2 collega’s en 11 leerlingen naar een van de bijzonderste landen in Europa geweest. Als school werken we namelijk al een aantal jaren samen met een vijftal scholen in Wit-Rusland. In het stralingsgebied van de Tsjernobyl kernramp proberen wij scholen verder te helpen door het brengen van hulpgoederen. Dit zijn vaak zaken zoals computers, digiborden, printers, papier, schriften enzovoort, maar ook op het gebied van didactiek en pedagogiek.

Binnen het Wit-Russische onderwijs is het niet normaal dat een leerling eigen inbreng heeft, woorden als eigenaarschap, reflectie en verantwoordelijkheid aan leerlingen geven kennen ze daar niet. In Wit-Rusland bepaalt de docent wat er gedaan moet worden (grotendeels voorgeschreven door de overheid) en de leerling moet dit gewoon doen. Qua manier van lesgeven lopen ze daar  achter. Daarom is het ook zeer interessant om met leerlingen, (toekomstig) docenten en directeuren te praten over hoe zij en wij het onderwijs inrichten en waarom dat zo is.

In het kader van het trialoog heb ik deze gesprekmethodiek ook verder kunnen ontwikkelen en verspreiden. Op de universiteit van Mozyr heb ik een college gegeven aan een 25 docenten van de lerarenopleiding Engels en een 4 professoren. Zij omarmen het trialoog en in samenwerking is het hele document inmiddels ook al vertaald naar het Russisch.

Inmiddels zijn op 2 van de

college in mozyr

middelbare scholen in Mozyr ook al de eerste trialooggesprekken geweest. Erg gaaf om hier als Nederlander het onderwijs in Wit-Rusland iets verder te kunnen helpen. Samen met de docenten Engels van deze 2 scholen ga ik het trialoog ook verder doorontwikkelen in het Russisch.

Heb je interesse om ook het trialoog in te voeren op school? Ik heb ook een Nederlandse versie ;) mail dan naar j.bos@noordik.nl.

 

 

Over de blogger

John Doe

Jeroen Bos

Protestants Scholengemeenschap Het Noordik voor Lyceum Havo Mavo Vbo Lwoo | VO
Ik ben Jeroen Bos, docent wiskunde en rekenen aan CSG het Noordik. Binnen onze vestiging is een grote verandering aan de gang. Van klasgestuurd onderwijs naar gepersonaliseerd onderwijs…

Plaats een reactie

Andere blogposts